Gevelisolatie

De buitenmuren vormen een groot deel van het totale buitenoppervlak van een woning. Isoleren levert dan ook een forse besparing op en draagt voelbaar bij aan een hoger comfort. Ook kan met gevelisolatie sommige eventueel aanwezige vochtproblemen worden opgelost.

Spouwmuurisolatie

Aanbrengen van spouwisolatie (Bron: Feenstra)

Handige checks voor Gevelisolatie

  • Zijn de gevels geïsoleerd en zo ja, hoe goed?

    Geïsoleerde gevels zorgen voor meer comfort en energiebesparing. Soms kan de isolatie ook vochtproblemen oplossen. Hoe dikker de isolatie, hoe meer er bespaard wordt. Als gevelisolatoe mooi is afgewerkt kan je niet eenvoudig zien of het aanwezig is en hoe dik het is. Vraag het aan de makelaar of uw bouwtechnische adviseur. Ook het bouwjaar van de woning zegt al iets over de aanwezigheid van isolatie.

Verbeteropties voor Gevelisolatie

Tips

  • Gevelisolatie zorgt voor een voelbare verbetering van het comfort.

Gevelisolatie afstemmen op mogelijkheden

De wijze van isoleren van een gevel is afhankelijk van de opbouw van de bestaande gevel, maar ook van de ruimte in de woning. Woningen van voor 1946 hebben vaak massief gemetselde gevels. Isoleren is dan mogelijk aan de binnenzijde, of aan de buitenzijde. Buitenisolatie is de beste, maar ook de duurste optie. Binnen isolatie aanbrengen is goedkoper, maar levert meer rommel in huis tijdens de uitvoering en de kamer wordt iets kleiner. Woningen gebouwd vanaf 1946 zijn vaak voorzien van spouwmuren. In een spouw die schoon is en niet eerder geïsoleerd, kan spouwisolatie worden aangebracht. Gevels van woningen van na 1975 zijn al een weinig geïsoleerd. De afgelopen jaren hebben veel woningen al een vorm van na-isolatie ondergaan. Voordat u plannen gaat maken voor aanvullende isolatie, is het nodig om te achterhalen wat de opbouw is en in welke mate de gevels al zijn geïsoleerd.
Naast gemetselde gevels, kunnen gevels ook uitgevoerd zijn als pui met panelen.

Voor meer informatie: MilieuCentraal / gevelisolatie

Gevelisolatie

Aannemer of  DHZ

Combineren met

Kosten

Aan de buitenzijde

Aannemer

Gevelrenovatie, samen met buren

€€€

Spouwisolatie

Aannemer

 

Voorzetwand binnenzijde

Aannemer of DHZ

Vervangen van kozijnen

€€