Isoleren van de gevel aan de binnenzijde

 

Wanneer u geen buitenisolatie wilt, of mag toepassen en wanneer de gevel geen spouw heeft, of dat u spouwisolatie onvoldoende vindt, kunt u de gevel aan de binnenzijde isoleren. Daartoe wordt aan de binnenzijde een voorzetwand geplaatst. Deze kan bestaan uit een raamwerk met daartussen isolatiemateriaal en afgewerkt met plaatmateriaal, of uit plaatmateriaal dat al in de fabriek voorzien is van een dampdichte laag en isolatieplaten. Ook zijn er isolatieplaten verkrijgbaar waar rechtstreeks op gestuct of getegeld kan worden. Hoe dikker de isolatie, hoe groter de energiebesparing. Complicerende factor is de aanwezigheid van radiatoren. Mogelijk moeten die verplaatst worden. Voor de werkzaamheden moet de aannemer in huis aan de slag. Een handige doe-het-zelver kan voorzetwanden zelf plaatsen.


Kostenindicatie

  • 1Eurokostenicoon - 2Eurokostenicoon
  • Duurder dan spouwvulling en voorzetwanden

Aandachtspunten

  • Massieve muren kunnen vocht doorslaan. Zorg vooraf dat het voegwerk in orde is en mogelijk de gevel impregeneren tegen vochtdoorslag. Houten regelwerk voor de voorzetwand niet rechtstreeks op het metselwerk monteren
  • Massieve muren vormen in de woning een koud oppervlak waarvan de kou een stukje doortrekt in de wanden die loodrecht op de gevel staan. Op dit koude oppervlak kan condensatie optreden en neemt het risico op schimmelvorming toe. Door de voorzetwand wordt het metselwerk van de gevel nog kouder. Daarom aan de binnenzijde van de isolatie een dampremmende laag aanbrengen en een plint met schimmelwerende verf op de wanden aanbrengen.

Timmerw03 Isoleren 05

Gevels isoleren aan de binnenzijde, voorzien van dampdichte folie (Bron: Finger)