Ruimteverwarming

Hoe hoger het rendement van de ruimteverwarmingsinstallatie, hoe lager het energiegebruik. Een eenvoudige ingreep is het vervangen van de haard of conventionele CV-ketel door een HR 107 ketel. Combineren met het benutten van zonne-energie of andere vormen van duurzame energie maakt de installatie nog zuiniger.

Bb Agnl 00734 Toon Thermostaat

(Bron: AgentschapNL, Eneco Toon)

Handige checks voor Ruimteverwarming

Verbeteropties voor Ruimteverwarming

Tips

  • Combineer het vervangen van de CV-ketel met het plaatsen van een zonne-boiler.

CV-ketel vervangen

Bijna 90% van de Nederlandse woningen wordt verwarmd met een gasgestookte centrale verwarming. In ruim 70% van de woningen is het al een HR-combiketel die ook zorgt voor het warm tapwater. Naast de HR-ketels, zijn er VR-ketels en conventionele ketels. Nieuwe woningen worden steeds vaker uitgevoerd met een warmtepomp in combinatie met lage temperatuur ruimteverwarming (vloer- of wandverwarming), terwijl in oudere woningen ook nog gashaarden en geisers voorkomen.

 

Rendement op bovenwaarde

Gashaard

< 82%

Conventionele ketel

< 82%

VR-ketel (verbeterd rendement)

Tussen 83 en 90%

HR100

90%

HR104

94%

HR 107

96%

Conventionele ketels komen steeds minder voor omdat die niet meer gemaakt worden. Een gashaard heeft een relatief laag rendement, maar wanneer in een woning maar één kamer verwarmd wordt, kunnen de energiekosten toch laag zijn.
Het rendement van een HR-ketel ligt boven de 90%. In HR-ketels condenseren de rookgassen. Om dat condenswater af te voeren is een aansluiting op het riool nodig.
Kiezen voor een toestel met een hoger rendement, leidt tot minder energiegebruik en lager energiekosten.
Voor meer informatie: MilieuCentraal / nieuwe cv of combiketel kopen

Regeling

Het regelen van de CV kan met een handthermostaat in de woonkamer die je met de hand op de gewenste temperatuur instelt, of met een al of niet programmeerbare klokthermostaat. Bij een klokthermostaat kan de bewoner zelf aangeven wanneer de ruimte op een bepaalde temperatuur moet zijn. De klok zorgt er voor dat de ketel op tijd aanslaat of juist uit gaat. Voor de bewoners is dit comfortabel (het is al warm wanneer ze ‘s morgens opstaan) Wanneer een bewoner heel alert is met het aan en uit zetten van de handthermostaat, zal de temperatuur in huis gemiddeld lager zijn dan met een klokthermostaat. In die situatie is een handthermostaat zuiniger dan een klokthermostaat. Is er een handthermostaat, maar die wordt niet gebruikt en staat dag en nacht aan, dan is een goed ingestelde klokthermostaat zuiniger.

Honeywell Thermostaat Iphone Thermostaat

Kamerthermosthaat en temperatuurinstelling op afstand (Bron: ggd.groningen.nl, resp. iphoneclub.nl)

Warmtepompen

In de nieuwbouw worden steeds vaker warmtepompen toegepast. Een warmtepomp kan warmte onttrekken aan grondwater of aan de lucht. Dit kan individueel gebeuren of collectief. Er zijn warmtepompen alleen voor ruimteverwarming, alleen voor de bereiding van warm tapwater (warmtepompboiler) of die in beide voorzien. Mits goed gedimensioneerd, aangelegd en onderhouden, is een warmtepomp zuiniger dan een CV-ketel. Het rendement van een warmtepomp is het hoogst wanneer de afgiftetemperatuur laag is. Daarom wordt een warmtepomp toegepast in combinatie met lage temperatuur verwarming, zoals vloer- of wandverwarming, of LTV-radiatoren. Een warmtepomp is vooral geschikt voor woningen die al heel goed geïsoleerd zijn.
Voor meer informatie over warmtepompen: MilieuCentraal / warmtepomp combi- en hybridewarmtepomp

Type combitoestel

Gemiddelde prijs incl. installeren

Gebruikskosten (energie+onderhoud)

Rendement verwarmen

Rendement warm water

HR-107 ketel

€ 2.200  (tussen 1.400 4n 3.100)

€ 1.500

96%

80%

HR-107 ketel met zonneboiler

€ 5.400 (tussen 3.400 en 7.300

€ 1.400

96%

140%

HR-107 hybride ketel (met warmtepomp)

€ 6.000 (tussen 5.200 en 7.300)

€ 1.300

140%

80%

HRe-combiketel (met elektriciteits- productie)

€ 11.000

€ 1.100 (incl. besparen op elektriciteit)

96%

80%

VR-ketel

€ 2.000 (tussen 1.00 en 2.500

€ 1.700

90%

60%

Conventionele ketel

Niet meer te koop

€ 2.000

82%

45%

(Bron: Milieu Centraal)