Vloerisolatie

Een ongeïsoleerde vloer leidt tot koude voeten en energieverlies. Het hoger zetten van de thermostaat helpt niet tegen de koude voeten, maar leidt wel tot extra energieverlies en energiekosten.

Spuiten Map

Handige checks voor Vloerisolatie

Verbeteropties voor Vloerisolatie

Tips

  • Combineer het aanbrengen van vloerisolatie met het aanbrengen van kruipruimtefolie en het kierdicht maken van de vloer en het kruipluik.
  • Zorg dat de kruipruimte zwak geventileerd wordt met buitenlucht.

Geen koude voeten door vloerisolatie

Op een ongeïsoleerde begane grondvloer, zeker als daar vloerbedekking op licht, kan condensatie optreden wat een goede voedingsbodem vormt voor schimmels en ander ongedierte die bij sommige mensen tot allergische reacties leiden.

Begane grondvloeren kunnen van hout of steenachtig (beton) zijn. Onder een steenachtige vloer kan er wel of niet een kruipruimte aanwezig zijn. Onder een houten vloer is altijd een kruipruimte aanwezig. Kruipruimtes zijn niet altijd toegankelijk. Soms zijn ze ontoegankelijk geworden omdat er puin in is gestort.
Vloeren zonder kruipruimte komen veel voor in woningen van voor 1964 en dan met name in de keuken en de gang. De vloer van de woonkamer is dan vaak van hout en heeft wel een kruipruimte. Een steenachtige vloer zonder kruipruimte is moeilijk te isoleren. Wanneer het de woonkamer of de keuken betreft kan overwogen worden om de bestaande vloer te verwijderen en een geïsoleerde vloer terug te plaatsen. Isoleren aan de bovenzijde is geen optie omdat daarmee de verdiepingshoogte kleiner wordt en belangrijker nog, de hoogte van de deuropening wordt lager.
Indien een begaanbare kruipruimte aanwezig (ca. 50 centimeter), of deze begaanbaar gemaakt kan worden, kan aan de onderzijde isolatie aangebracht worden.
Het wettelijk minimum niveau van de isolatiewaarde van een vloer bij renovatie is Rc= 1,3. Een hoger niveau bespaart echter aanmerkelijk meer, terwijl de kosten maar weinig toenemen.

 

onvoldoende

matig

goed

zeer goed

Vloer

ca. 40 mm

(Rc = 1,3)

ca. 120 mm

(Rc=2,5)

ca. 160 mm

(Rc=4)

ca. 300 mm

(Rc=6)

 

Het isoleren kan op vier manieren: met isolatie platen, met dekens, met thermokussens of met gespoten schuim. Om een Rc van 3,5 te halen is een dikte tussen de 12 en 14 centimeter nodig, of thermokussens met 3 kamers.
Voor meer informatie over vloerisolatie: MilieuCentraal / vloer en bodemisolatie