Warm water

In een gemiddeld huis wordt ca. 20% van het gasgebruik benut voor het verwarmen van water voor de keuken en de badkamer. Daar valt met een zonneboiler al ca. 50% op te besparen.

Bb Agnl 00039

Handige checks voor Warm water

 • Is het warmwatertoestel energiezuinig?

  Een energiezuinig warmwatertoestel levert voldoende warm water en gebruikt toch weinig energie. Het heeft een hoog rendement en/of gebruikt zonne-energie voor het verwarmen. Vraag naar het type warmwatertoestel, het rendement van het toestel en vraag of er een zonneboiler geplaatst is.

 • Is er een zonneboiler aanwezig?

  Een zonneboiler kan gemiddeld over het jaar ongeveer de helft van het gebruikte warm water verwarmen en bespaart dan ook op de energiekosten. Of er een zonneboiler aanwezig is, is te zien aan de collector op het dak en het voorraadvat op zolder of bij de CV-ketel.

 • Kan op het dak een zonnecollector geplaatst worden?

  Een collector voor alleen warm water is ca 3 m2 groot. Deze kan geplaatst worden op een plat dak, of op een schuindak dat ongeveer op zuid is geörienteerd. Dit is na te gaan door te checken of er een plat dak is met voldoende ruimte, of dat er een schuin dak is met voldoende ruimte en ongeveer geörienteerd op zuid en of er binnen plaats is voor een voorraadvat van ca 120 liter.

Verbeteropties voor Warm water

Tips

 • Overweeg bij vervanging van een verwarmingstoestel, of dit gecombineerd kan worden met een zonneboiler.
 • Installeer doorstroombegrenzers en waterbesparende douchekop om daarmee zonder comfortverlies energie te besparen.

Warmtapwaterinstallatie, zuinig en toch comfortabel

Een nieuw warmwatertoestel kiest u echter niet alleen om te besparen, maar u verlangt ook comfort. Dit comfort wordt bepaald door het aantal liters per minuut van 60ºC en wordt uitgedrukt in de CW klassen. De hoeveelheid warm water is bepalend hoeveel er tegelijk getapt kan worden. Een hoge comfortklasse kan bereikt worden, of met een doorstroomtoestel met een groot vermogen, of met een voorraadtoestel met een grote voorraad. Met een waterbesparende perlator op de keukenkraan (wat altijd een goed idee is) en thermostatische kraan met spaardouche voor de douche kunt u al vanaf CW klasse 4 douchen en water in de keuken gebruiken. Het comfort neemt natuurlijk toe bij een hogere CW-klasse.

CW klasse 1

Keuken

CW klasse 2

Keuken of douche

CW klasse 3

Keuken of douche of bad (100 liter)

CW klasse 4

Keuken of douche of bad (120 liter)

CW klasse 5

Keuken of douche of bad (150 liter)

CW klasse 5

Keuken en douche /  keuken en bad (150 liter) / keuken of bad (200 liter)

 

In nog 500.000 woningen gebeurt dat nog met een geiser. Het rendement van een geiser is niet hoog, maar als het een keukengeiser is, dan is hij toch energiezuinig omdat hij niet zo veel water geeft.
De meeste geisers zijn open-verbrandingstoestellen en een groot aantal zelfs zonder rookgasafvoer.
Vervanging door een veiliger toestel wordt in alle gevallen aanbevolen. Een HR 107-combiketel is een goed alternatief. Wilt u een duurzamere oplossing, dan is een zonneboiler of een warmtepompboiler een alternatief.
Een zonneboiler bestaat uit een collector, die op het dak de zonne-energie opvangt, omzet in warmte en daarmee een voorraadvat opwarmt. Een collector is ca. 3 m² groot en moet op de zon zijn georiënteerd. Daarbij hoort een voorraad van ca. 150 liter. De HR-combiketel zorgt voor het naverwarmen wanneer het water in het voorraadvat niet warm genoeg is.
Voor meer informatie over de zonneboiler: MilieuCentraal / zonneboiler
Een warmtepompboiler is een warmtepomp die warmte onttrekt aan de ventilatielucht en opslaat in een voorraadvat van 50 liter. Een warmtepompboiler is niet aan te sluiten op een ventilatiesysteem dat is voorzien van warmteterugwinning (WTW).