Geluidsoverlast van apparaten

Hoe irritant kan het zijn. Dag en nacht het gezoem of gebrom van een ventilator, of een ander apparaat. Een dilemma als u het apparaat eigenlijk niet uit wilt, of kunt zetten, zoals bij de verwarming of ventilatie. In nieuwbouwwoningen mag het geluidsniveau van apparaten niet hoger zijn dan 30 dB. Voor bestaande woningen geldt geen eis.

Nunspeet WP 21

Handige checks voor Geluidsoverlast van apparaten

  • Zijn er apparaten in huis die een storend geluid maken?

    Diverse apparaten kunnen geluid maken, zoals het ventilatiesysteem, het verwarmingssysteen, inverters van zonne-energiesystemen. Dit kan in de woonkamer of slaapkamers zo hoorbaar zijn, dat het storend is. Of het geluid van een apparaat in verblijfsruimten hoorbaar is, kunt u het best ter plaatsen waarnemen. Zorg dat het apparaat dan wel aan staat en het verder in huis rustig is.

  • Wanneer het toilet doorspoelt, hoort u dat dan storend in andere vertrekken?

    Het weer vollopen van de stortbak van een toilet maakt geluid. Evenals het door het riool stromen van het water. Wanneer u dat in de woonkamer of slaapkamer goed kunt horen, kan dat als storend worden ervaren. Of het geluid storend is, is het best waar te nemen wanneer het verder in huis rustig is.

  • Wanneer u de ventilatie op stand 2 zet, hoort u dat dan storend in de slaapkamers?

    Bij mechanische ventilatie is stand 2 de stand wanneer meerdere personen thuis zijn. Het geluid mag dan niet de aanleiding zijn om hem uit te zetten. Of het geluid storend is, is het best waar te nemen wanneer het verder in huis rustig is.

Verbeteropties voor Geluidsoverlast van apparaten

Tips

  • Beding bij de aanschaf van een apparaat garanties over de maximale hoeveel geluid, en spreek af hoe de gevraagde prestatie onafhankelijk wordt getoest.

Geluid van apparaten beperken

Geluid van installaties kan erg storend zijn. Het meest berucht is het geluid van ventilatiesystemen. In menige woning wordt onvoldoende geventileerd, omdat de bewoners het systeem te laag, of zelfs geheel uitzetten. Dit omdat ze last hebben van het geluid. Andere bronnen van installatiegeluid zijn: pompen van de cv of warmtepomp, sanitair,  inverters die de stroom van zonnepanelen omzetten in 220 Volt, liften, of geruis bij ventilatieroosters (te hoge luchtsnelheid). Tot voor kort werden in de bouwregelgeving alleen eisen gesteld aan installatiegeluid van installaties buiten de eigen woning. Sinds 2012 worden er ook eisen gesteld aan het geluidsniveau van installaties in de eigen woning (verwarming, warmwater en ventilatie). Het geluidsniveau mag in verblijfsruimten niet meer dan 30 dB bedragen. Voor installaties buiten de woning geldt hetzelfde maximale geluidsniveau van 30 dB. Door het bewust kiezen van het type toestel, de plaats waar het toestel wordt opgesteld en de ophanging van het toestel, plus het eventueel het aanbrengen van geluidsdempers,  is de overlast te voorkomen dan wel te beperken.

Meer informatie over Geluidshinder , zie brochures van NSG (www.nsg.nl)

Kwaliteitsklasse geluid van   installaties

 

Uitstekend

< 22 dB

Goed

< 25 dB

Voldoende

< 30 dB (wettelijke maximale   niveau nieuwbouw)

Onvoldoende

< 33 dB

Slecht

> 35 dB