Muziek kunnen maken, of behoefte aan stilte

U wilt een woning, waarin u zelf levende muziek kunt maken, zonder dat de buren daar last van hebben. Of u werkt in ploegendienst, en wilt overdag ongestoord kunnen slapen. Dan moet u of in een vrijstaande woning op de hei gaan wonen, of in een zeer geluiddichte woning. Een vergaande, maar effectieve oplossing, is een ‘stille kamer’.

Cello

Handige checks voor Muziek kunnen maken, of behoefte aan stilte

  • Is er in de woning één kamer die volledig en zeer goed geisoleerd is?

    Bij rijwoningen of gestapelde woningen is de geluidsisolatie van een woning of kamer normaal niet toereikend om muziek te maken zonder dat een ander dat hoort. Ook echte stilte is lastig te vinden. Wilt u dat, dan bent u aangewezen op een vrijstaande woning, die op afstand van de buren ligt. Een alternatief is een ruimte, die voldoet aan eisen die gesteld worden aan een muziekstudio of stille kamer. Of een ruimte voldoet aan de eisen van een muziekstudio of stille kamer kunt u het beste door een deskundige laten meten.

Verbeteropties voor Muziek kunnen maken, of behoefte aan stilte

  • Aanbrengen zwevende dekvloer

    Een zwevende dekvloer over de hele vloer, of plaatselijk onder een op de vloer staand instrument, dempt het geluid naar de benedenburen. Lees meer

  • Inbouwen geluiddichte kamer

    Wilt u levende muziek kunnen maken zonder de buren te storen. Of overdag ongestoord kunnen slapen, omdat u ’s nachts werkt. Dan is een ‘muziekstudio’ of ‘stille kamer’ een aantrekkelijke, maar ingrijpende oplossing. Lees meer

Muziekstudio of stille kamer

U wilt een woning, waarin u zelf levende muziek kunt maken, zonder dat de buren daar last van hebben. Of u werkt in ploegendienst, en wilt overdag ongestoord kunnen slapen. Dan moet u of in een vrijstaande woning op de hei gaan wonen, of in een zeer geluiddichte woning. Een vergaande, maar effectieve oplossing, is een ‘stille kamer’.

Het aanbod van woningen met een zeer goede geluidsisolatie is beperkt. Hoogst waarschijnlijk wordt dat een woning zonder aangrenzende buren. Want zelfs als de woningscheiding voldoet aan geluidsklasse ‘zeer goed’, is het geluid van muziek in de naastgelegen woningen nog ‘hoorbaar’. Door het soort geluid, is muziek meer doordringbaar dan gewone, onbestemde huisgeluiden van dezelfde sterkte. Daar komt bij dat ‘levende muziek’ van muziekinstrumenten, een hoog geluidsniveau produceren, van vergelijkbaar met een drukke verkeersweg buiten (80 dB), tot het niveau van een drilboor op één meter afstand (ongeveer 110 dB). Wanneer een instrument op de vloer staat, produceert het niet alleen luchtgeluid, maar ook nog eens contactgeluid. Hierdoor kan het geluid van een piano, ook in een eengezinswoning met stenen of betonnen muren en betonnen vloeren, de radio of televisie van de buren overstemmen. Zelfs met een ankerloze spouwmuur (twee los van elkaar staande muren), kan een piano nog goed hoorbaar zijn.

Wilt u muziek kunnen maken of echte stilte ervaren dan kunt u dat bij rijwoningen of gestapelde woningen eigenlijk alleen bereiken met een zogenaamde ‘muziekstudio’, of 'stiltekamer'. Dit is een ‘kamer-in-een-kamer’, een soort cabine, vrij van de omringende wanden en staande op een zwevende vloer. Wanneer een bestaande woning voldoende verdiepingshoogte heeft, kunt u zo een ‘kamer-in-een-kamer’ ook daar inbouwen. Omdat het een afgesloten ruimte betreft moeten er wel extra voorzieningen aangebracht worden, om die ruimte voldoende te kunnen ventileren.

Een alternatief van een 'muziekstudio' in de woning is het als studio geschikt maken van een vrijstaande, uit steen opgetrokken schuur of garage. Om die geschikt te maken hoeft u daar alleen de zwakke plekken, zoals deuren en ramen, te verbeteren. Aan een plat houten dak kunt u gewicht toevoegen, door er stoeptegels op te leggen.

Meer informatie over Geluidshinder Buren, zie brochures van NSG