HR-ketel, wat staat voor Hoog Rendement ketel, is ontworpen voor optimale efficiëntie bij het omzetten van gas naar hitte. Deze ketels hergebruiken de warmte van de waterdamp in de rookgassen die normaliter verdampen door de schoorsteen, waardoor ze meer warmte uit dezelfde hoeveelheid gas halen. Doordat ze minder gas verbruiken, zijn ze een duurzame en economische optie. Echter, HR-ketels vereisen een vorstvrije ruimte en een goed ventilatiesysteem, wat betekent dat ze niet altijd geschikt zijn voor oudere huizen.
Een combiketel combineert een cv-ketel en een boiler in één compacte unit, waardoor ruimte wordt bespaard. Ze zijn handig omdat ze zowel de radiatoren als het warme water in huis kunnen verwarmen, waardoor het gebruik van aparte armaturen overbodig wordt. Het nadeel van deze ketels is dat ze de vraag naar warm water en verwarming niet tegelijkertijd kunnen verwerken, wat soms kan leiden tot lagere waterdruk onder de douche wanneer de radiatoren aan staan.
Extra leestip van Woning Checklist: Verhuizen naar een andere gemeente: Checklist
Een cv-ketel, of centrale verwarmingsketel, is de oudste van de drie. Het is de voorloper van de HR- en combiketel en werkt door het verwarmen van het water dat naar de radiatoren wordt gestuurd. Wat het verschil is, is dat de cv-ketel geen warm tapwater kan leveren, waardoor u naast een boiler nodig hebt. Hoewel ze niet zo efficiënt zijn als HR- en combiketels, kunnen ze in sommige situaties, vooral in oudere huizen, beter geschikt zijn.
Om de juiste keuze te maken tussen de HR-, combi- en cv-ketels moet je rekening houden met je behoeften op het gebied van warm water en verwarming, de ruimte die je hebt en het soort huis waarin je woont. Met inzicht in de unieke kenmerken van elke ketel, is de kans groter dat je een verwarmingssysteem kiest dat het beste bij jou en je huis past.
Terug