Omgevingsmanagement is het proces waarbij alle belangen van betrokkenen, ook wel stakeholders genoemd, worden verenigd. Deze belangen kunnen fysiek, sociaal en financieel zijn. De omgevingsmanager zorgt ervoor dat iedereen rondom het project tevreden is door een goed verloop van voorbereiding, uitvoering en afronding te garanderen.
De belangrijkste taken van een omgevingsmanager zijn het onderhouden van relaties, het managen van verkeersstromen, het organiseren van bouwcommunicatie en het coördineren van conditioneringswerkzaamheden. De omgevingsmanager is verantwoordelijk voor de niet-technische aspecten van het project en speelt een element binnen het IPM-model (Integraal Projectmanagementmodel).
Strategisch omgevingsmanagement draait om het effectief plannen, communiceren en coördineren van alle aspecten die de omgeving van een project beïnvloeden. Bij Makers van Plannen zetten we graag een extra stap door niet alleen te praten met stakeholders, maar ook creatieve oplossingen te bieden voor eventuele uitdagingen. We creëren persoonlijk draagvlak voor het project, wat zorgt voor meer betrokkenheid en een soepel verloop van de werkzaamheden.
Naast een omgevingsmanager is het ook belangrijk binnen de bouw om een goede aannemer te vinden. Lees hier meer over het principe van het vinden van een betrouwbare aannemer.
Voor een omgevingsmanager is het van groot belang om de omgeving en de stakeholders goed in kaart te brengen. Hieronder delen we zes praktische tips die je kunt toepassen om omgevingsmanagement in jouw project succesvol te maken. Woning Checklist biedt nog mveel meer tips over diverse elementen van de woning.
Tip 1: Inlezen in de scope van het project
Voordat je in gesprek gaat met stakeholders, is het belangrijk om eerst het project zelf goed te begrijpen. Lees je in op de doelstellingen en de mogelijke impact van het project.
Tip 2: Bezoek de projectlocatie
Door fysiek aanwezig te zijn op de locatie, kun je de omgeving en de betrokkenen beter begrijpen. Dit helpt je om potentiële uitdagingen of zorgen sneller te identificeren.
Tip 3: Ga in gesprek met stakeholders
Een persoonlijk gesprek met stakeholders biedt waardevolle inzichten in hun wensen en bezwaren. Vaak kun je door direct contact eventuele zorgen meteen wegnemen.
Tip 4: Documenteer afspraken en bevindingen
Leg alle afspraken en bevindingen vast in een document, zodat je niets vergeet. Dit zorgt voor duidelijke communicatie binnen het projectteam en naar stakeholders toe.
Tip 5: Verwachtingen helder maken
Vraag stakeholders naar hun verwachtingen van het project. Dit geeft je inzicht in wat zij belangrijk vinden en helpt je om deze verwachtingen goed te managen.
Tip 6: Evaluatie en nazorg
Na afronding van het project is het belangrijk om te evalueren. Dit helpt je om bij toekomstige projecten verbeteringen door te voeren en zorgt voor een blijvende positieve relatie met de stakeholders.